Turisme
for progress

8 experiències d’èxit en l'àmbit internacional

Voleu fer reunions B2B amb els ponents?
Inscriviu-vos-hi a través de l’app


DESCARREGUEU-VOS-LA

REGIONS I MUNICIPIS

KRK

Croàcia

De 20.000 a 135.000 residents durant els mesos d'estiu

Aquesta illa paradisíaca de l'Adriàtic és pionera en un país amb poca tradició en recollida selectiva. Durant els mesos d'estiu, la seva població es multiplica per set. Actualment es troba en procés d'implantació d'un model que permetrà arribar al 75% de recollida selectiva.


Recollida selectiva: 54%

Dean Kosic

Director tècnic de Ponikve (empresa pública del servei de recollida)

VAL DI FIEMME, ALPS DOLOMITES

ITÀLIA

Més d'1,1 milions de pernoctacions anuals en una regió de muntanya

La vall alpina per excel·lència, situada al cor de les Dolomites té una gran afluència de visitants durant tot l'any. S'hi ha disputat la Copa del Món d'Esquí i cada temporada s'hi celebren esdeveniments esportius que concentren molts assistents. El seu model de recollida selectiva permet assolir xifres de rècord.

Recollida selectiva: 86%

Roberto Dallabona

Coordinador de comunicació i events de Fiemme Servizi (empresa pública del servei de recollida)

TAIPEI

TAIWAN

Més de 7 milions de visitants anuals.

Amb més de 2,5 milions d'habitants, Taipei era un exemple de mala gestió dels residus i de la higiene urbana. La implementació de polítiques de canvi ha permès revertir aquesta situació i assolir resultats de recollida selectiva per sobre de la majoria de ciutats de dimensions i dificultats similars. La implantació de sistemes de pagament per generació amb bossa prepagada i la introducció de la recollida segregada de restes de menjar són alguns dels aspectes que ho han permès.

Recollida selectiva: 67 %

Kuo Ming

Enginyera a Sinotech Engineering Services, ltd

MALLORCA, SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

ESPANYA

Destí turístic referent a l'estat

Sant Llorenç des Cardassar és un municipi de la costa llevantina mallorquina que té 8 km de costa. Amb una oferta de més de 25.000 places hoteleres, ha implantat un sistema de bonificacions de la taxa d'escombraries a quasi tots els generadors singulars del municipi. Fruit d'aquestes bonificacions, més de 10 hotels han assolit uns resultats de recollida selectiva per damunt del 70 % en pes; alguns fins i tot superen el 80 %. Les mesures implantades no només afecten els residus orgànics de la restauració, sinó també la separació en origen a les habitacions dels clients.

Recollida selectiva: 56 %

Gaspar Fuster Amer

Assessor tècnic municipal de Medi Ambient


Alex Gutierrez Llana

Tènic Departament Medi Ambient Proturhotels

SARDENYA, TORTOLI

ITÀLIA

Municipi del litoral sard de més de 10.000 habitants amb els millors resultats de l'illa

El conjunt de l'illa de Sardenya ja s'apropa al 60 % de recollida selectiva gràcies, en part, a les seves polítiques econòmiques, que incentiven els bons resultats. Tortolì, municipi del litoral sard amb multitud de monuments naturals i concorregudes platges com les d'Arbatax, és el referent de la recollida selectiva entre els municipis turístics de Sardenya, ja que és el que recull més residus selectivament de tots els de més de 10.000 habitants. La seva població es triplica durant els mesos de temporada alta i, per tant, el municipi té experiència sobre com afrontar les dificultats de gestionar residus en poblacions turístiques.

Recollida selectiva: 82%

Walter Cattani

Regidor de medi ambient de l'ajuntament de Tortoli


Matteo Brighi

Director Comercial de Formula Ambiente

GRANS ESDEVENIMENTS

GIRO D'ITÀLIA

Itàlia

Una de les grans voltes ciclistes, al capdavant del projecte Ride Green

Un esdeveniment de més de vint dies de durada i amb una logística molt complexa. Des de l'edició de l'any 2015, l'organització del Giro ha engegat el projecte Ride Green, que organitza i promou la correcta separació dels residus que genera la cursa. Paral·lelament, s'aprofita el pas per desenes de municipis per sensibilitzar aquells que encara no estan assolint bons resultats de recollida selectiva.Recollida selectiva: 89 %

Luigi Bosio

President i director tècnic de projectes estratègics d'E.R.I.C.A. soc. coop. (executora del projecte Ride Green)

THE WALT DISNEY COMPANY

EUA

Al capdavant de la gestió de residus en parcs temàtics

Diversos premis d'abast nacional avalen la trajectòria dels dos parcs temàtics de The Walt Disney Company a Califòrnia. Un dels premis, de l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (U.S. Environmental Protection Agency), reconeix el seu programa de gestió dels residus orgànics, gràcies al qual en algunes àrees temàtiques dels parcs s'assoleixen resultats fins i tot superiors al 90% de recollida selectiva. També es duen a terme programes de millora de la recollida selectiva als hotels i restaurants.

Recollida selectiva: 40-60%

Anthony Frederic Garcia

Director d'integració ambiental de Disneyland Resort

OKTOBERFEST, MUNIC

ALEMANYA

18 dies amb 6,2 milions de visitants de 65 països

No calen presentacions d'aquest esdeveniment. Durant l'edició del 2017 s'hi van consumir 7,5 milions de litres de cervesa i desenes de milers d'àpats. Però les dades sobre la gestió dels residus que s'hi generen són encara més excepcionals i no hi ha cap referent mundial conegut que s'hi acosti.


Dra. Ursula Triebswetter

Ajuntament de Munic, cordinadora d'Economia Sostenible del Departament de treball i desenvolupament econòmic